2012.10.08.
16:58

Írta: istvanko bea

Vinkler Zsuzsi: Tudattorna

Vajda Lajos Stúdió, Szentendre

2012. október 6-14.

 

A Tudattorna című kiállításon Vinkler Zsuzsi olyan konceptuális műveket mutat be, melyek valamilyen módon a kísérleti pszichológiához köthetőek.                         

Nem véletlen, hiszen az alkotó 1993-ban diplomázott az ELTE pszichológia szakán, majd 2005 után kezdett el kortárs művészettel foglalkozni. A művészeti tevékenység mellett Vinkler kiállítási koncepciók és projektek szervezésével is foglalkozik. Különösen érdekesek köztéri projektjei, melyek elsősorban Szentendre kihasznált, vagy kihasználatlan tereire koncentrálnak.

P1110733.JPG

A Tudattornán olyan hétköznapi tárgyak kerülnek új kontextusba, melyek érzékelése megszokott, olyannyira, hogy tapasztalásuk „alapállásban” már nem gondolkodtat el. A kiállítás csupa egyszerű és jól ismert ingert ismertet meg a nézővel, együttesük mégis meglepő hatást kelt. Ezt már a Vajda Lajos Stúdió (VLS) meredek lépcsőjén elhelyezett süppedős párna is előrevetíti, mely a félhomályos térben valóban megroggyantja a látogató térdeit, munkavédelmi szempontból pedig szinte életveszélybe sodorja. A kiállításon olyan megszokott tapasztalatok szerezhetők, mint a haj érintése, a rúzs plasztikájának tanulmányozása, vagy saját hátunk közepének látványa.

A Tudattorna az érzéki élmények ellenére tisztán konceptuális kiállítás és ez 2012-ben, Szentendrén kellemes meglepetés, még akkor is, ha olyan múlttal rendelkező helyen látható, mint amilyen a VLS. A művek nem állítanak világmegváltó dolgokat, mégis jólesően elgondolkodtatnak és működnek egymás mellett.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás képzőművészet kortárs Vinkler Zsuzsi Vajda Lajos Stúdió

A bejegyzés trackback címe:

https://faiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr344895699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása