2012.11.20.
10:57

Írta: Kis Veronika Edit

Románia – Új képek

baris.jpg           Kép a művész honlapjáról


Dezső Tamás kiállítása a Várfok Project Roomban a grandiózus Fotóhónap Fesztivál egyik kisebb programja, ami mégis nagy érdeklődésre tarthat számot. A leginkább sajtófotóiról híres alkotó Románia sorozatának 9 darabját választotta ki művészi fényképei közül.

A Románia sorozatot 2011-ben kezdte el Dezső Tamás, de a mai napig befejezetlennek tekinti. Az ország különböző vidékeit bemutató fényképek utazásainak személyes archívumaként értelmezhetőek. A fotókon feltüntetett pontos helyszínek kötik térben konkrét tájakhoz, városokhoz és közösségekhez a képeket. Azonban az utazás nem csak térbeli síkon, hanem időben is megvalósul azáltal, hogy Dezső Tamás a történelemmel, régi értékek elmúlásával, de a személyes hagyományok életben maradásával foglalkozik. A helyi sajátosságok és a valóságos emberek így büszkén jelennek meg, megmutatva a máig élő lokális értékeket. A fotók esztétikája első ránézésre tárgyilagos tűnik, azonban a művész saját motivációja teszi erősen emocionálissá őket. Hiszen saját kulturális tradícióit és örökségeit kutatja fel, rögzíti és mutatja be. Teszi mindezt úgy, hogy ő maga nem román, Budapesten született, és képein a román-magyar különbségek, ellentétek vagy konfliktusok helyett inkább a posztkommunista országok ambivalenciájára koncentrál. Egyszerre jelennek meg a letűnt ipari kor omladozó maradványai, és a kommunizmus alatt megőrzött értékek új kibontakozása.

Tehát a fotók témájában és esztétikájában ugyanaz az ambivalencia jelenik meg. A kiállításon azonban nem, hiszen az egyértelműen kimagasló.

Várfok Project Room
2012. október 20 – november 24.

 

madaras.jpg       Kép a művész honlapjáról

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló képzőművészet kortárs review Dezső Tamás Várfok Project Room

A bejegyzés trackback címe:

https://faiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr114926509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása