2012.11.26.
14:39

Írta: Kis Veronika Edit

Necropolis

necropolis.jpg

A Gruppo Tökmag Necropolis című kiállítása Halottak napján nyílt meg az FKSE kiállítóterében. A nagyvárosi régészet projekt legújabb kutatásának eredménye a temetőkkel és sírkövekkel foglalkozó műtárgycsoport. 

A nagyvárosi régészet a Gruppo Tökmag évek óta tartó projektje, amely során régészeti eszközök segítségével figyelik meg és rögzítik a városi nyomokat. Kutatásuk alatt foglalkoztak már falba karcolt jelekkel, kommunista jelmondatok maradványaival vagy felismerhetetlenségig rozsdásodott táblákkal is. Az utcai nyomok felfedezését és megfigyelését mindig először azok precíz megörökítése, majd feldolgozása, továbbgondolása követi különböző eszközök és technikák felhasználásával.

A Necropolis című kiállításon a kutatás középpontjában a temetők állnak. A művek reflektálnak az 1920-as évek funkcionalizmusára, a parcellák felosztására, az azokat összekötő ösvényekre és a különböző sírkövekre is. A kiállításon így a tapasztalatok kivonata látható. Megjelennek életnagyságú sírkövek, azonban kő helyett színes papírokból felépítve. Emellett azonban ezek kicsinyített modellje is megjelenik viaszból, ami a temetői gyertyákat juttatja eszünkbe, azonban ezekben nincs kanóc, nem lehet őket elégetni, megsemmisíteni. A kutatás dokumentálásaként megjelenik egy diasor is, amin különböző sírkövekről készült fekete-fehér, nosztalgikus hangulatú fotókat lehet megtekinteni. A komor hangulatot azonban rögtön ellensúlyozzák a diavetítő mellett elhelyezett színes akvarellek, amelyek a viaszból és fából megvalósult sírköveket mutatják meg síkban.

Így a kiállítás cseppet sem lehangoló, sötét vagy unalmas, a vidám főszínek ismétlődésével inkább a megfigyelt formai archetípusokra koncentrál.

Stúdió Galéria
2012. november 2 – november 29.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló képzőművészet kortárs review Gruppo Tökmag FKSE Stúdió Galéria

A bejegyzés trackback címe:

https://faiskola.blog.hu/api/trackback/id/tr264926437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása